COM DECIDIR?



Ara ja coneixes opcions, recursos, eines, estratègies,.. fins i tot et coneixes una mica millor tu mateix/a. Des de casa, els amics, des de l'insti... et fan la ditxosa pregunteta: 
QUÈ FARÀS QUAN ACABIS 4t D'ESO?????

Per si no t'ha quedat clar, mira aquest vídeo



Buscant per la xarxa hem trobat aquest esquema, publicat a la web del ORIENTACIÓ ACADÈMICA BALEARS. Fixa't:


Esquema basat en el "Tractament de la informació en el procés orientador" d'Isus Barado, S. Tesi doctoral, cap. 2
 En aquesta mateixa web es diu:

Com pots veure, tot comença per un mateix, tot comença per tenir un bon autoconeixement, saber quins són els meus interessos i valors, saber com sóc, quines capacitats tinc i quins hàbits he anat adquirint. Si em conec molt bé i sóc conscient de quines coses m'agraden, quines aprenc fàcilment i quines coses se'm donen bé, tindré una bona base per començar la meva Presa de Decisió. Tot això no és fàcil, però hem trobat unes quantes eines que t'ajudaran en aquest autoconeixement, eines que trobaràs als apartats d'ESO, Formació Professional i Batxillerat.

El segon nivell consisteix en informar-se, es tracta de conèixer quines són les alternatives que se't presenten. Cal que coneguins les opcions acadèmiques que tens tant si titules com si no, cal que tinguis informació de caràcter professional sobre l'àmbit que t'interessa i cal que tinguis coneixement del que hi ha més enllà de l'institut i les universitats, has de saber com és el món laboral i la societat en general. 

L'últim nivell és el que fa referència a la pròpia elecció en sí, es tracta d'interrelacionar totes les informacions i extreure conclusions, cal que es delimitin les alternatives que són viables i, finalment, es prengui la decisió. Això sí, en tot el procés, però especialment en aquesta darrera part, has de comptar amb l'ajuda i l'opinió de la teva família, professorat, equip d'orientació i altres persones que puguin ajudar-te com per exemple professionals de l'àmbit que t'interessa, alumnes que ja estiguin en l'itinerari que vols, aquell professor o professora amb qui tens una relació especial, etc. 
Ara, amb tota aquesta informació, ja pots començar el teu procés de Presa de Decisió!
Busca l'apartat d'autoconeixement de l'etapa en què et trobes, investiga sobre les teves alternatives i possiblitats, parla'n amb  la teva família i demana-lis consell tant a ells com als professionals del teu centre, a amics i a tothom que pensis que et pot ajudar. 

🔺 Recorda que a l'institut tens el suport incondicional de la teva tutora /tutor i de la teva professora d'orientació educativa


Aprofundim una mica més encara...



Si necessites més calma, més reflexió, ...Potser t'aniran millor un video com aquest:




Finalment, hi ha persones que els va molt bé conèixer experiències d'altres. Aquí tens un parell de recursos molt interessants:



És una web on estudiants de diversos ensenyaments (cicles, BAT, graus universitaris,... )  ofereixen la seva experiència de presa de decisió i de què han après i com són els estudis que han escollit amb la finalitat de ser útils a estudiants com tu. 


Finalment, et volem oferir també els videos de "L'aprenent". Són tot un seguit de reportatges que mostren diferents oficis/professions. Aqu en tens un exemple






Comentaris

  1. Un bloc molt xulo! Felicitats, Montse.

    ResponElimina
  2. The Rundown | Gaming | DrmCD
    From the new 구리 출장마사지 games to the best 구미 출장마사지 slots and the best 전라남도 출장마사지 to the best and the newest table games at The Star Gold 천안 출장안마 Coast 광양 출장샵 and beyond. A detailed

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

REALITAT DEL SISTEMA EDUCATIU

REALITAT PERSONAL